Recensies

Rodin, geniale vernieuwer!

door

Stilstand is achteruitgang, moeten ze bij het Groninger Museum hebben gedacht. Mede dankzij de connecties van directeur Andreas Blühm is het gelukt om na Bowie en De Nieuwe Wilden weer een tentoonstelling van wereldformaat uit de hoge hoed te toveren. In dit geval is er gekozen voor Rodin.                                                                                                                              

Lees meer ›

8 op een rij - Luisterkroniekje van een gewone Vlaamse boerenfamilie

door

Het is even wennen, een familieportret zonder beeld. En we zitten al in een lege, koude zaal. Toch boeit de voorstelling, een film kan ik het niet noemen, vanaf de eerste minuut. De aangename vertelstem leidt het verhaal van de familie Berth in, een gewone Vlaamse boerenfamilie met 8 kinderen. Die kinderen zijn intussen volwassen en hebben zelf ook kinderen. De zoon van Koen kapoen, Kenneth Berth, heeft deze audiodocumentaire op zijn geweten. Inspiratie was het gedicht dat zijn oudste tante, Marleen de nummer één, op haar veertiende schreef over het gezin waarin ze was geboren.

Lees meer ›

Verhalenverteller extraordinaire

door

Jaloerse blikken vallen mij ten deel wanneer ik Jonge Harten-fanatics vertel dat ik met Thomas Dudkiewicz mag praten over zijn nieuwe voorstelling. Dudkiewicz is een jonge maker verbonden aan Productiehuis Rotterdam en onderdeel van performance collectief Urland, die met zijn eerdere live hoorspel Bobby Baxter al vele fans aan zich bond. Dit jaar is hij terug op Jonge Harten met Bedtime Stories, waarin hij de bezoeker meer dan ooit onderdompelt in zijn meeslepende verhalen.

Lees meer ›

Made in Stad: Hooghoudt, Ranja en Niemeijer

door

Maak je klaar voor de combinatie van internationale kunststromingen en Groningse familiebedrijven: het Noordelijk Scheepvaartmuseum exposeert reclamestukken van meer dan honderd jaar commercieel vernuft. Hooghoudt, Tiktak, Ranja, Fongers en Niemeyer zijn de Groningse groten die samen de tentoonstelling Made in Stad vormen. We krijgen een rondleiding door Marianne Ritsema, die meewerkte aan de opbouw, en Antrude Oudman, die de communicatie doet voor het museum.

Lees meer ›

School of Life - De kunst van het gesprek

door

Dat we geen aangeboren conversatiekunstenaars zijn mag de pret niet drukken. Want: converseren kun je leren! Dat is althans het motto van The School of Life. Een goed gesprek kan het verschil kan maken tussen promotie en vastroesten in je oude functie. Of tussen een pijnlijke relatiebreuk en een goede verstandhouding met je ex. Wie wil dat nou niet! Converseren is een kunst waarover filosofen, neurologen en psychologen niet uitgepraat raken. The School of Life zet de inzichten van deze deskundigen voor je op een rij.

Lees meer ›

Dansende zoektocht naar geluk

door

Een roze limousine, gratis champagne en jongens in pak die je begroeten bij binnenkomst. Zo ben ik nog nooit een schouwburg binnengekomen. Ik zie honderden mensen die zich hebben opgedoft voor deze feestelijke heropening van de stadsschouwburg Groningen. Aangezien de schouwburg een podium is waar kunst het voor het zeggen heeft, gaat vanavond de voorstelling Happiness van dansgroep Club Guy & Roni i.s.m. Slagwerk Den Haag in première. En dankzij de gratis champagne én het kleurrijke publiek zit de sfeer er vanaf moment één goed in.

Lees meer ›

NNT’S All Inclusive; In een absurde comedy op zoek naar het geluk

door

Niets zo fijn als op een zwoele nazomeravond op het fietsje richting de Machinefabriek aan de Bloemsingel te koersen om aldaar een open repetitie van het NNT bij te wonen. Alvorens de oefenavond begint klinken in het gebouw op de achtergrond de klanken van Faith No More's uitvoering van "Because I'm easy". En zo is de sfeer in de uitverkochte zaal ook. Het voelt gemoedelijk, verwachtingsvol en de ruimte is gevuld met een bak vol goede luim. 

Lees meer ›

Noorderzon: Tsjechov's first play

door

`Ik stel me voor dat we met een soort elastiek aan elkaar zijn verbonden,’ zegt Femke Eerland in haar aankondigingswoord. `De vrijwilligers, het publiek, de vrienden van Noorderzon, de crew, de artiesten. Allemaal verbonden door elastieken draden.’ Dat sterkt en ontroert haar. Maar ook wij ontroeren haar, de genodigden voor de openingsvoorstelling van de Ierse theatergroep Dead Centre, Tsjechov’s first play

Lees meer ›

Overslaande harten tijdens de Nacht van Kunst en Wetenschap

door

Waar het hart vol van is, stroomt de mond van over. Zo stroomt de mond van Gert ter Horst, bijgenaamd Dr. Love over van het liefdesverdriet. Niet omdat deze hoogleraar neurobiologie, van stressgerelateerde psychiatrische aandoeningen, is verlaten door zijn partner. Nee, hij onderzoekt het brein van mensen met liefdesverdriet. Liefdesverdriet kan namelijk depressie veroorzaken. Een ziekte waaraan 800.000 Nederlanders aan lijden. Vooral vrouwen. 

Lees meer ›

Snoeiharde D&B in naam van de koning

door

Foto: Knelis - Uit de kolkende massa verschijnt een jongen die op de schouders van een vriend is getild. Hij torent boven iedereen uit met zijn armen in de lucht, met een perfect uitzicht op het podium waar Andy C achter de draaitafels is gaan staan. Ik zie hem en de menigte in extase komen. En dit terwijl we nog maar halverwege de avond zijn!

Lees meer ›

StuKaFest - Rauw en excentriek talent

door

De kamer die normaal gesproken als GK (Gemeenschappelijke Kamer) dienst doet is volgestouwd met banken en stoelen. Terwijl we wachten legt een vrijwilligster haar telefoon op de vensterbank, uit de droge boxjes klinkt een sfeervol afspeellijstje. Dit is het 'theater' waar in NNTwee vanavond Eerste Hulp bij Coma Kijken speelt. Het is de eerste ronde van het studentenkamerfestival Stukafest en met nog twee rondes te gaan geen verkeerd begin.

Lees meer ›

Foodhallen - Het perfecte stukje festivalgevoel

door

Het is even zoeken, maar aangekomen op het terein van de oude Dagblad van het Noorden loods hoef je slechts de geur van smeulende barbecuekolen te volgen. Terwijl de wind buiten raast klinkt in de warme eerste hal soepele jaren veertig jazz. Daar wordt je overompeld door een kruidige geur die Jonnie Boer niet in een potje zou kunnen vangen. Achter in de hoek waar koffiedampen opstijgen staat de stomende Dikke Bertha. De man die de gasten daar van goede bakjes koffie voorziet heeft een outfit aan die met zijn hoge hoed en krulsnor historisch aandoet. Hij is gespot hoor; de ultieme hipster.

Lees meer ›

De jeugd heeft de toekomst

 

Clouds Of Sils Maria is een intens en intrigerend meta-drama

Tijdens de repetities voor een toneelstuk bezoekt de gelauwerde 40-jarige actrice Maria Enders (Juliette Binoche) samen met haar jonge assistente Valentine (Kristen Stewart) een superheldenfilm, waarin Maria's toekomstige tegenspeelster Jo-Ann Ellis (Chloë Grace Moretz) schittert. Na afloop discussiëren de twee over de film: Maria vindt het lachwekkend en platvloers vermaak, terwijl Valentine juist de acteerprestatie van Jo-Ann en de ethische dilemma's in de film prijst. Het is typerend voor dit meta-drama, waarin Maria door haar eigen jeugd en die van haar omgeving voorbij wordt gestreefd.

Lees meer ›

Nederlands eerste full dome 3D theater in Groningen

Ineens was hij daar. De grote witte bol aan het Ebbingekwartierterrein. Lang werd er nog aan geknutseld en gebouwd. Vele Groningers vroegen zich af: Wat is het? Wat zit erin? En mogen wij er ook in? Het antwoord op de laatste vraag is ja! De witte bol, die veel weg heeft van de planeet Saturnus, herbergt het Infoversum full dome 3D theater. Het Infoversum is de eerste in haar soort in Nederland en deelt het wereldpodium met slechts twintig andere theaters van haar soort. Een Groningse primeur dus!

Lees meer ›

She's English; she's a little uptight


Begin Again is een knappe feelgoodfilm waarin muziek en New York de boventoon voeren

Dan (Mark Ruffalo) is een hitproducer op leeftijd die zijn geloof in de muziekindustrie heeft verloren. Daar komt nog bij dat de relaties met zijn vrouw en dochter moeizaam verlopen. Tegelijkertijd zien we hoe de singer-songwriter Greta (Keira Knightley) haar vriendje Dave (Adam Levine) kwijtraakt aan diezelfde muziekindustrie, wanneer hij plots een succesvol popartiest wordt en daarbij liedjesschrijfpartner Greta het nakijken geeft. De kijker begrijpt wat hen te wachten staat: de gedesillusioneerde Dan en Greta belanden toevallig op elkaars pad.

Lees meer ›

Een zomers filmfestival, maar dan nét even (of eigenlijk heel) anders

Gewoonlijk weet je bij het kopen van kaarten voor een evenement wát je gaat zien en wáár je dit gaat zien. Kino Klandestino hield haar gasten betreffende het 'wat' en 'waar' in onwetendheid. Het publiek werd een mooie Franse film beloofd in de buitenlucht op een groot scherm met hapjes en drankjes op een bijzondere locatie.  Tot drie uur voordat Kino Klandestino haar deuren opende was dat het enige wat de gasten wisten. 

Lees meer ›

Wat ons ´s nachts wakker houdt

De Nacht van Kunst en Wetenschap hield op 24 mei 2014 een groot deel van Groningen wakker. De Nacht had haar bezoekers 200 acts in de binnenstad van Groningen te bieden en deze acts werden massaal bezocht. Van dansvoorstellingen tot stopmotion-animatie, van straattheater tot zeefdrukken, van poëzie tot nachtcolleges en van cabaret tot workshops: kortom een breed en gevarieerd programma waarbij recht werd gedaan aan de diversiteit en complexiteit van de definities van kunst, cultuur en wetenschap. Op speelse en vooral toegankelijke manier werden kunst en wetenschap op dit festival nader tot elkaar gebracht. De grenzen vervaagden; kunst wordt wetenschap en wetenschap wordt kunst. Moeilijk? Nee. Ingewikkeld? Nee. Leuk? Ja!

Lees meer ›

Kino Klandestino: het doorsnee bioscoopwezen hard doorbroken

Na afloop blijven veel mensen hangen om nog gezellig een biertje te drinken. Harmen en Jorine stralen. Een volgende editie gaat er zeker komen, waarschijnlijk in de zomer. De datum wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt. Iedereen is laaiend enthousiast en dat de verwachtingen hoog liggen is wel duidelijk. Jorine lacht, “er zijn wel een paar locaties die nu al afvallen, omdat ze gewoon in het niet vallen bij dit.” Het is duidelijk, de volgende Kino Klandestino is er eentje om niet te missen.

Kijk voor meer informatie op www.kinoklandestino.nl.

Lees meer ›

A weekend in Paris: wat er gebeurt na het happy end

Denk je aan een romantische komedie, dan zie je waarschijnlijk twee jonge mensen voor je die, als door het lot bepaald, bij elkaar moeten komen. Dan is er een reeks ongemakkelijke, en ook een paar romantische situaties die leidt tot verliefdheid. Daarna gaat het even mis, gevolgd door een scène waarbij de regen langs de ramen stroomt, een zachte indie ballad op de achtergrond speelt, de twee jonge mensen los van elkaar eenzame momenten beleven waarbij ze vanzelfsprekend alleen maar aan elkaar denken, en daarna, eindelijk, komt alles goed. Happily ever after. The end.

Lees meer ›

Side Effects: de bijwerkingen van een bekende regisseur

Side Effects draait om Emily (Rooney Mara), een jonge vrouw wiens wereld instort als een medicijn onverwachte bijwerkingen blijkt te hebben. De film begint op het moment dat haar man Martin (Channing Tatum) uit de gevangenis komt, waar hij vier jaar vastzat vanwege het met voorkennis handelen in aandelen. Samen proberen ze hun leven weer op te pakken, maar Emily lijkt dit zonder medicatie niet aan te kunnen. Psychiater Jon Banks (Jude Law) schrijft haar dan ook allerlei pillen voor, tot er één is die werkt. Als vervolgens Martin doodgestoken in het appartement wordt gevonden en Emily de dader lijkt te zijn, maar zich niets kan herinneren, wordt het spannend.

Lees meer ›

EUROSONIC NOORDERSLAG: een goede start met de EBBA’s en de EFA’s

Voor de 28e keer is Groningen de thuisbasis van Eurosonic Noorderslag (ESNS), het populaire internationale muziekfestival dat een podium biedt aan Europese opkomende muzikanten. Het festival wil de circulatie van Europese muziek bevorderen en waar kan dat beter dan in de stad met de meeste locaties met live muziek per vierkante meter van heel Europa! Groningen wordt vier dagen lang een mierenhoop van publiek afkomstig van over heel de wereld, professionals uit het internationale veld en honderden afgevaardigden van de pers.

Lees meer ›