Groningen: de orgeltuin van Europa

 

Nergens in Europa vind je zoveel historische orgels bij elkaar als in de provincie Groningen. En het mooie is, ze worden nog regelmatig bespeeld. Dat is belangrijk, want door ze te gebruiken blijven deze waardevolle instrumenten, die vaak meer dan 300 jaar oud zijn, voor het nageslacht behouden.

Arp Schnitger, Albertus Anthoni Hinsz, Heinrich Hermann Freytag, Johannes Wilhelmus Timpe, Petrus van Oeckelen: zo maar enkele namen van beroemde orgelbouwers uit de zeventiende en achttiende eeuw die, vaak afkomstig uit Duitsland, in stad en provincie Groningen hun orgels leverden. Nog altijd kunnen wij genieten van hun sublieme klank waarmee eeuwen overbrugd worden.

In Groningen worden ieder jaar op veel orgels in prachtige Middeleeuwse kerken door zowel professionele- als goede amateur-organisten concerten gegeven. Daarbij wordt muziek van beroemde componisten als Bach, Buxtehude, Bruhns, Sweelinck, Scheidt, Scheidemann, Schütz en anderen ten gehore gebracht. Hieronder vindt u alle orgelconcerten op een rijtje.
Veel luister- en kijkplezier!

Wilt u tweemaal per maand op de hoogte worden gehouden van alle orgelconcerten in de regio? Meld u dan aan voor de Orgelkalender nieuwsbrief via http://erfgoedpartners.nl/publicaties/orgelkalender/

Gerelateerde evenementen

Gerelateerde locatie(s)

Meer uitgelichte items