Manifestatie 'Werkman 2015'

 

Hendrik Nicolaas Werkman (1882-1945) was drukker. Op de zolder van zijn eigen drukkerij maakte hij met zet- en drukmateriaal, en met een oude handpers, kleurige prenten. Hij noemde ze ‘druksels’. Zijn eerste druksel uit 1923 is geïnspireerd door de vele schoorstenen die hij vanuit zijn hoge pakhuis kon waarnemen. Al spelend met blokken, letters, verf en sjablonen, bleef hij zich als kunstenaar steeds vernieuwen: zijn druksels werden wereldberoemd.

In 1908 begint Werkman in de stad Groningen met zijn eigen  drukkerij, waar in hoogtijdagen ongeveer twintig mensen werken. Pas begin jaren twintig, nadat zijn bedrijf bijna failliet gaat, ontwikkelt hij zijn kunstenaarstalenten.

In de oorlog
De uitgaven die Werkman tijdens de Tweede Wereldoorlog verzorgt voor clandestiene uitgeverij De Blauwe Schuit, vormen een hoogtepunt uit zijn oeuvre. Met als bekendste werken de Chassidische Legenden en de Turkenkalender. Op 10 april 1945, kort voor de bevrijding, wordt Werkman met negen anderen geëxecuteerd door de Duitse bezetter. Vanaf zijn sterfdag, 10 april,  tot  medio mei staat het cultureel programma in het teken van  ‘Werkman in de oorlog’: zo wordt met de muziek/poëzievoorstelling ‘Onder de weg en over de locht’ de beroemde Chassidische Legenden van Werkman opnieuw gezien en beleefd, vertelt de theatervoorstelling ‘Ik ga naar Tahiti’ van Waark het verhaal over de laatste levensdagen van Werkman en staat de dansvoorstelling ‘Niemandsland’ stil bij de vraag: wat is vrijheid?

Gerelateerde evenementen